Winst is twee puntjes
7 mei 2022
Laatste speelweekend van het seizoen 2021/2022.
13 mei 2022

Kaylie van der Kaap, speelster van de damesselectie is geïnterviewd door dagblad van het noorden. Lees het gehele interview hieronder.

De handbaldames van D.O.S. staan op de drempel van de Tweede Divisie. Afgelopen weekend werd koploper Heeten in sporthal De Klabbe in Emmer-Compascuum afgetekend met 34-24 verslagen, en met twee thuisduels voor de boeg heeft de ploeg van Kaylie van der Kaap de titel in de hoofdklasse voor het grijpen. 

,,Als je in een team speelt met de kwaliteiten om kampioen te worden, dan mag je dat ook rustig uitspreken. We zijn nu zo dicht bij de titel, dit mogen we niet meer weggeven.” 

Hurry-Up 

Donderdagavond komt rode lantaarndrager Hurry-Up uit Zwartemeer op bezoek. Saillant detail: Kaylie van der Kaap woont in het grensdorp en verruilde Hurry-Up vier jaar geleden voor D.O.S.. 

Ik stond toen op een kruispunt in mijn sportloopbaan”, blikt de 23-jarige linkeropbouwspeelster terug. „In de jeugdperiode heb ik voor HVE uit mijn geboortedorp Erica gespeeld en daarna volgden Actief en Hurry-Up. Ik miste het echte teamgevoel, en kwam toen in contact met D.O.S.. De ambities van de club gaven me houvast en het is een juiste keuze gebleken.” 

‘We zijn bovenal vriendinnen’ 

Kaylie van der Kaap maakte de overstap naar D.O.S. juist op het moment dat de damesequipe uit Emmer-Compascuum degradeerde uit de Tweede Divisie. ,,D.O.S. had de focus verlegd naar breedtesport. De ambities werden teruggeschroefd, er werden geen spelers meer van buitenaf aangetrokken en de eigen jeugd werd weer een perspectief geboden. Het is het verhaal van één stap achteruit, met de bedoeling om er twee vooruit te zetten.” 

Uiteindelijk heeft dit veranderproces heel goed uitgepakt. ,,Het damesteam varieert in de leeftijd van 18 tot 26 jaar en qua niveau staan we heel dicht bij elkaar. We zijn echter bovenal vriendinnen. Saamhorigheid is dan ook ons sterkste wapen. Individuele kwaliteit is de basis, maar de bereidheid om voor elkaar te werken is doorslaggevend.”, zegt Van der Kaap, die binnenkort start als recruiter bij uitzendorganisatie Topwork. 

Stabiele prestaties 

Dat de handbalsters van D.O.S. aan een ijzersterk seizoen bezig zijn, komt dan ook niet uit de lucht vallen. De ploeg van trainer-coach Mike van Rooden rijgt vooral op eigen bodem het ene succes aan het andere in de hoofdklasse. De cijfers spreken boekdelen: veertien keer winst, vier keer verlies en een gelijkspel. 

Kaylie van der Kaap leverde een belangrijk aandeel in deze stabiele prestatieserie. Ze heeft niet alleen een krachtig afstandsschot, maar ook overzicht en ze blijft in het veld een koele kikker. 

Het thuisvoordeel in sporthal De Klabbe kent meerdere facetten. Het is toegestaan dat de handballers met hars spelen. Kaylie van der Kaap noemt dat een groot pluspunt. Ze koestert de pot met hars die ze op haar handen kan smeren. ,,Ik kan er eigenlijk niet meer zonder. Dankzij de hars heb je beduidend meer grip op de bal en kun je veel harder en gerichter schieten.” 

Leerzame ervaring 

De Tweede Divisie lonkt, en dat hogere niveau is weer een nieuw hoofdstuk in de sportieve loopbaan van Kaylie. ,,We deinzen er niet voor terug en proberen altijd het hoogst haalbare te bereiken. De ploeg heeft alles in zich om stappen omhoog te maken.. Het wordt in elk geval een leerzame ervaring.“